Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Använd Uppskovet för att säkra ditt drömboende!

Utnyttja de möjligheter som bjuds

Många har åsikter om skatter och annat politiskt styrt i Sverige. Men faktum är att vi har det rätt bra. Vi har ett ränteavdrag som gör att vi får rabatt när vi lånar pengar. Riksbanken har beslutat om en minusränta för att det skall vara billigt att låna och dessutom så hjälper de (läs tvingar) oss att amortera istället för att höja räntan (som bara ger bankerna större intäkter). Ytterligare en rejält schysst sak staten gjort för oss är uppskovet av skatten vid vinst på försäljning av bostad. Genom den kan du undslippa flera amorteringskrav.

Skatteverket förklarar kostnaden för uppskov

Årlig kostnad för ditt uppskov

Om du har ett uppskov betalar du årligen en skatt på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet. Skatten tas ut genom en schablonintäkt. Schablonintäkten räknas som en kapitalinkomst och är förifylld i din inkomstdeklaration.

Schablonintäkten

Schablonintäkten är 1,67 procent av det uppskovsbelopp som du har vid ingången av det inkomstår som du deklarerar för. Skatten på schablonintäkten är 30 procent. Det innebär att skatten att betala blir cirka 0,5 procent av själva uppskovsbeloppet (1,67 procent x 30 procent = cirka 0,5 procent).

Så räknar du ut schablonintäkt och årlig kostnad – exempel

Du har sålt en bostad med 500 000 kronor i vinst och har fått slutligt uppskov med hela vinsten. Ditt uppskovsbelopp är alltså 500 000 kronor. Schablonintäkten på ditt uppskovsbelopp är 8 350 kronor (1,67 procent av 500 000 kronor). Du betalar 2 505 kronor (30 procent av 8 350 kronor) i årlig skatt för ditt uppskov.

Mitt förslag

Jämför detta med om du skulle behöva låna 500 000 kr mer till en ränta om 2 %. Detta motsvarar en kostnad på 10 000 kr (7 000 kr efter ränteavdraget). Om dessa 500 000 kr är skillnaden mellan att antingen hamna på en belåning mellan 50-70 % istället för över 70 % innebär det dessutom ytterligare 1 % i amortering (på hela belåningsbeloppet) samt eventuellt komma under den nya gränsen (mars 2018) där en belåning som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst gör ni en minskad månadskostnad på ytterligare 1 % i amortering.

Missförstå mig inte, amortering är positivt men det kan vara skönt att välja hur mycket du vill amortera istället för att tvingas till det.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: