Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Är allt mäklarens fel?

Dåliga tider – dåliga försäljningsresultat

Okay, en het potatis. Vad gör du om de bud som kommer in vid din försäljning inte motsvarar dina förväntningar. Eller du helt enkelt inte får några bud trots upprepade visningar och en längre tid på Hemnet.

Detta är ingen lätt fråga. Först och främst måste du rannsaka dig själv.

Begär jag för högt pris…?

Alla mäklare vill vara positiva. Alla vill lova guld och gröna skogar (högt slutpris – gärna rekord). Och detta gör de för att DU oftast förväntar dig att hen skall säga det. För om vi skall vara ärliga – hur många kommer välja en mäklare som säger: ”Nej, jag tror verkligen inte att du får det priset”. Själv har jag valt bort mäklare som sagt precis så. Tyvärr, med facit i handen har de oftast haft rätt. Men ingen vill satsa på en ”förlorare”.

Allt är mäklarens fel – eller hur?!

Gör mäklaren allt för att nå den nivå av pris du önskar? Jag har tidigare skrivit inlägget om hur mycket mäklaren kan påverka priset. Sedan finns det psykologiska aspekter också. En mäklare kanske visar din bostad vid fem olika tillfällen. Det kommer få människor till visningen och ingen är beredd att lägga ett bud. Hur jobbigt tror du detta blir för mäklaren? Har du själv någon gång märkt att dina ansträngningar kanske inte riktigt har mött upp förväntningarna? Kanske har du försökt laga mat som du sett i en kokbok och uppläggningen kanske får -3 på en skala mellan 1-5. (Min sambo förbjuder mig att fota mat – för det ser alltid fullständigt förfärligt ut). 

Men mäklaren är inte helt oskyldig. Har den ringt på spekulantregister? Har den föreslagit er att måla köksluckorna? Har de lagt rätt prisintervall på hemnet. Är bilderna tillräckligt snygga etc.

Vägrar jag acceptera bra bud?

Ibland så står vi där och har fått ett bud. Men vet vi om det är bra eller dåligt? Här är det nog att ha en öppen dialog med mäklaren och hålla koll på statistiken för liknande objekt i området.

Bättre ett bud än en potentiell budgivning. Jag tror faktiskt att det kan vara bra att säkra affären om du får ett förhandsbud. Givetvis bör du komma med ett motbud – som mäklaren framför till budgivaren.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: