Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Är det en inlåsningseffekt – och hur jobbar vi runt detta?

Mycket handlar om de yngre…

Hur de skall kunna komma in på bostadsmarknaden. Att de inte har kontantinsats eller möjlighet att låna så stora belopp som bostäderna faktiskt kräver. Och jag håller med – det är riktigt illa.

…men de äldre då? Hur många sitter inte i en bostad de köpt för väldigt många år sedan – men som de nu inte kan flytta ifrån pga att de kommer behöva skatta bort alla pengar de behöver för att kunna sälja sin bostad?

Jag har nu följt med  en av våra mäklare här ute i Tyresö på flera möten med olika fastighets- och bostadsrättsinnehavare. Och i flera av fallen har vi stött på problemet att de äger en hyfsat dyr bostad – som de köpte för trettio-fyrtio år sedan för – idagens sammanhang – småpengar. Men i och med att de således kommer skatta bort i princip en fjärdedel av sin vinst blir det tufft för dem att flytta ned kanske ett eller två rum.

Inlåsningseffekt för äldre – använd uppskovet!

Därför tycker jag det är viktigt att lyfta fram uppskovet – reglerna från Skatteverket i korthet:

  1. Du säljer en privatbostad i Sverige eller övriga EES-området (ursprungsbostaden)
  2. Den privatbostad du säljer har varit din permanentbostad
  3. Du köper en ny bostad i Sverige eller övriga EES-området (ersättningsbostaden)
  4. Du flyttar in i den nya bostaden senast den 2 maj andra året efter försäljningsåret

(Om den som har sålt privatbostaden har avlidit finns det speciella regler. En förutsättning för att dödsboet ska få uppskov är att en ny bostad förvärvas och att den avlidnes make eller sambo bosätter sig i den nya bostaden.)

Här tycker jag att mäklare måste ta sitt ansvar och faktiskt hjälpa de äldre att förklara, att räkna och se till att de kan köpa en mindre bostad utan att ekonomin knäcks. Det finns lösningar att göra – men det är sällan de är särskilt insatta i bostadsmarknaden – eftersom de i normalfallet bott väldigt länge i sin nuvarande bostad.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: