Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Att köpa en bostad – för en nybörjare

Ingen förklarade, ingen ville hjälpa!

Det var visserligen en annan tid när det begav sig. Jag tror året var 2006 och jag var inne på mitt andra år i hyresrätt. I princip alla jag kände bodde i hyresrätt. Mamma, moster, mormor och morfar. Någon kollega hade köpt bostadsrätt men jag hade ingen aning om hur det fungerade. Däremot minns jag fortfarande den första bostaden jag var på visning av och den första mäklaren jag träffade. Manuel Campos hette han. Jag tittade på en etta med alkov på Uppfartsvägen i Solna. Tror den var 43 kvm. Jag gick runt där och var nervös för allt. Tror det var en privatvisning faktiskt. Och jag minns att jag sa att jag skulle vilja prata med någon annan, kanske morfar (som då var min största idol) och kanske komma tillbaka nästa vecka. ”Nej, då är den redan såld” sa mäklaren kaxigt. Vilka frågor hade jag där och då?

 • Hur fungarde det där med budgivning?
 • Hur skulle jag låna pengar?
 • Hur mycket pengar behövde jag för att köpa?
 • Skulle jag förlora pengar när jag köpte?

Min första bostad jag köpte låg på Pastellvägen 11. Den köpte genom s.k. ”fast pris” av mäklaren Madeleine Helmerskog (hon är inte längre mäklare enligt mina google-sökningar).

Är bostaden vär detta eller kommer jag förlora pengar?

Här var den viktigaste frågan: Hur mycket kommer jag förlora. Är bostaden värd detta? Och detta brottas nog de flesta köpare med. Har jag råd och kommer jag förlora pengar.

Men en sak jag absolut inte förstod när jag skulle köpa min första bostad var hur otroligt fort det går. Och hur fort budgivare lyckas fatta beslut om var de vill bosätta sig och om hur mycket de var villiga att betala.

Finansering

Se till på att du har koll på ekonomin INNAN du/ni börjar leta bostad. Ha koll på hur mycket ni kan köpa för och vilken månadsavgift (bostadsrätt)/driftskostnad (framförallt uppvärmning vid radhus/villa) ni har råd med. Då blir det lättare att ta beslut när säljaren vill avsluta affären.

Därför är det superviktigt att ha pratat med flera banker, ha färdiga lånelöften (gärna från fler låneinstitut).

Hitta rätt bostad, för dig

Fundera igenom vad som är viktigt för dig:

 • Kommer du vilja renovera eller kommer du vilja köpa nyckelfärdigt.
 • Vill du ha dusch eller plats för badkar. Är tvättmaskin (och torktumlare viktigt?).
 • Lagar du mycket mat. Hur ser köket ut med såväl material, utrymme som utrustning. Glöm inte att ha koll på förvaringen.
 • Var rent geografiskt vill du/ni bo?
 • Hur många rum behövs och vad är viktigt. Är det viktigt med en stor bostad bör du titta lite längre ut från centrala Stockholm (vi förutsätter att det är i Stockholm du köper) – om du har en begränsad budget.
 • Klädförvaring. Ja, jag skojar inte. Det är viktigare än du tror. Får du undan alla kläder, jackor skor m.m. Har de innan dig tänkt på detta?
 • Balkong, uteplats eller spelar det ingen roll?

Budgivning

Säljaren vill alltid ha så högt betalt som möjligt. Men de vill också att affären går i lås. Särskilt snabbt vill de skriva kontrakt om de tycker att de fått ett bra bud (så att köparen inte backar ur). Här är det superviktigt att du har finansiering klar (se första punkten).

Se också till att du vet hur mycket varje tusenlapp, varje 10 000 eller kanske 20 000 kr kostar dig i månaden att låna (förutsätter i exemplet att du lånar pengar).

10 000 kr * 2 % i ränta är 17 kr/månad (innan ränteavdraget). Men tänk på att det kan bli upp till tre procent i amortering (om du lånar mer än 70 % av bostadens värde och lånar mer än 4,5x hushållets årsinkomst). Då blir dina 10 000 kr helt plötsligt 5 % motsvarande 42 kr/månad. Om du bjuder 100 000 kr är det nästan 500 kr/månad i kostnad (utöver det du redan skulle betalt om du köpt den för exempelvis utgångspris).

Vet dit max. Ha en strategi för hur mycket du skall buda. Mäklare är skickliga att spela på psykologi och göra beräkningarna så att det låter ”billigt”.

Besiktning, försäkring och undersökningsplikt

Här är det läskiga. Jag har skrivit ett inlägg om besiktning. Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Allt det du kan ha sett vid en visning förutsätts du ha sätt. Så om det läcker ur en kran, spisen inte fungerar eller det inte är något varmvatten i kranen så är det upp till dig att upptäcka det. Faktiskt.

Kontrakt, handpenning

Handpenning: Vem får den och måste vi betala det? Handpenning är till för att säljaren skall ha en trygghet i att köparen genomför affären. När du köper ett objekt som en mäklare förmedlar brukar mäklaren ta hand om handpenningen tills dess att alla punkter i kontraktet är uppfyllt. I mitt radhusköp exempelvis hade vi ett villkor om att en besiktning skulle genomföras och efter den hade jag ett dygn på mig att exempelvis häva affären om huset inte motsvarade den standard som säljaren påstod i objektbeskrivningen och jag skulle dessutom få se detta som en del i min undersökningsplikt. Under den tiden hade mäklaren min handpenning på ett skyddat konto. Hade jag valt att avbryta affären enligt villkoret hade jag fått tillbaka pengarna. Om du köper en bostadsrätt kan ett villkor vara att du blir godkänd som medlem i föreningen – blir du inte det så går pengarna tillbaka (något förenklat).

Om det skulle bli en tvist mellan dig som köpare och säljaren skall mäklaren hålla pengarna tills tvisten är över. Allt detta för att båda parter skall kunna känna sig säker i affären.

Tillträde, nyckelöverlämning och betalning

Tillträde innebär när du får tillgång till din bostad. Betalningen sköter din bank. Mäklaren fixar alla papper på tillträdesdagen. Oftast hjälper mäklaren till att hålla dialog med din bank om var pengar skall betalas (till säljaren) och vilka lån som skall lösas (så du inte köper en belånad, ”pantsatt”, bostadsrätt/fastighet). Om du köper en fastighet skriver ni oftast dessutom på ett köpebrev som skickas till Lantmäteriets inskrivningsenhet för att ändra vem som äger fastigheten i registret.

Efter köpet då, ångesten som uppstår

Ja, jag har vid egentligen samtliga tillfällen har jag fått nästan ångest. I min första bostadsrätt jag köpte så hade jag tillträde ca 2 månader efter jag köpte den. Flyttade från 78 kvm till 50. Slutade med att jag satt och grät i bostaden för att jag tyckte den var så liten och trång.

Den andra lägenheten jag köpte på Söder var inte städad – och hade hål överallt i alla väggar. Stora hål. Ytterligare ångest – men det löste jag med ilska inte tårar.

Fjärde lägenheten jag köpte – tvättmaskinen gick sönder efter en tvätt. Vatten över hela golvet. Säljaren blåljög när jag a) frågade om den fungerade och b) i efterhand när de påstod att jag förstört den.

I tvättmaskinsfallet ville jag åberopa dolt fel. Men testade jag maskinen? Näe, jag bara frågade säljaren om den var ok. Att driva en process. Dessutom är beloppet så ringa i förhållande till hela bostadsaffären så det hade egentligen inte blivit någon påverkan.

Mäklarens roll, för köparen

Många tror att mäklaren är ”på säljarens sida”. Visserligen får mäklaren, oftast i Sverige, betalt av säljaren. Men mäklaren är, enligt lag, tvungen att värna om även dig som köpare och vara en så kallad ”opartisk mellanman” (mellanhen?). Mäklarens roll är att få ihop affären mellan säljaren och köparen. Mäklaren har även vad som kallas för rådgivningsplikt – vilket i praktiken innebär att den måste hjälpa dig som köpare om den upptäckt något som är dåligt med objektet eller känner till något annat som kan vara negativt för dig som köpare (om de skall bygga ett hus som täcker din utsikt eller om just taket på den typen av hus rasar in).

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: