Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Besiktning av mitt radhus – och hur läskigt det kan vara!

Besiktning av ett radhus/hus

Alltid när du köper ett hus (om det inte är nybyggt – då är det lite andra saker att tänka på) så bör du besiktiga huset/radhuset. Eftersom vi nyligen har köpt ett hus (köpte i juli, besiktigade i augusti och flyttade in i oktober) så har jag varit med om två besiktningar. Den första besiktningen var inför köpet – och som också låg till grund för den dolda felförsäkringen (exempelvis länsdeklarerat som är den som jag länkat) som säljaren tecknade – men som jag har fullmakt att nyttja om det skulle uppstå ett s.k. dolt fel. Nedan tänker jag dela med mig av mina tankar kring besiktningarna, vad det gav mig och vad jag tycker är viktigt.

Besiktningen ger en dubbel försäkring

När du besiktigar ditt hus är det en expert som går igenom de viktigaste sakerna att hålla koll på med just ditt hus. Lite som en bilbesiktning fast mycket mycket viktigare.

Det finns olika saker att tänka på vid olika typer av hus. Men besiktningen går igenom de viktigaste sakerna:

 • Ventilationen
 • Grunden
 • Fasaden
 • Alla våtrum (badrum och kök)
 • Taket
 • Fönster
 • Kanske altanen
 • Balkongen
 • Radon eller andra farliga saker (OBS! Separat mätning)

Jag personligen fick en ”checklista” (mental) på saker jag bör hålla koll på – och hur jag kontrollerar detta. Utöver detta hade vi också ett s.k. ”svävarvillkor” vilket i korthet innebär att vi fick backa köpet av huset om det var något med huset som var allvarligt och som inte framgick vid kontraktsskrivningen. Ytterligare en ”försäkring” för vår del alltså.

Dessutom betalade inte mäklaren ut handpenningen till säljaren förrän svävarvillkoret var uppfyllt (det vill säga att vi godkänt köpet efter besiktningen). Allt i sin ordning!

Risk, risk och ännu mera risk

Hela protokollet var fullt av olika riskmoment. Risk för kollaps. Risk för fukt. Risk för mögel. Risk för brand osv. Däremot gäller det att ha en bra person som förklarar hela processen och hur stor risken är – och hur man skall tolka resultatet. Min besiktning jag gjorde inför köpet togs hand av en ganska ung men ändå erfaren besiktningsman. Vi var upp på taget. Under huset i krypgrunden. Vi petade i badrum, tvättstugan i alla rum när det gäller fönster och ventilationer. Sedan tittade vi på fasaden m.m.

I just mitt fall lyckades vi få till ett tilläggsavtal där säljaren åtgärdade vissa saker innan tillträdet – vilket flöt på smidigt.

Är du osäker kring tolkningen – prata med din mäklare

Om du känner dig osäker på saker. Prata med din mäklare. Vågar du inte lita på mäklaren? Prata då med besiktningsbolaget istället – eller ditt försäkringsbolag.

Tänk på att fastighetsmäklaren skall, enligt lag, vara såväl säljarens som köparens representant – så den kan inte (och kommer inte heller) ljuga för dig för att få igenom affären. Tvärtom – dennes rykte och fastighetsmäklarlicens hänger på att de sköter sig.

Nästa besiktning – för försäkringsbolgets räkning

Idag hade jag ytterligare en besiktningsman hemma. De sa egentligen inget nytt om badrum, kök eller krypgrund. Däremot fick jag andra tips att tänka på:

 • Kolla upp låset i ytterdörren
 • Överväga att sätta ett lås på fönstret mot altanen (som är skyddade av murar – så allas trädgårdar är skyddade – bara grannarna kan bryta sig in hos varandra)
 • Att jag skall ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter (alltså en per våning i mitt hus)
 • Att jag bör ha två stycken brandsläckare och en brandfilt. En stor 6 kilograms pulverbrandsläckare samt en mindre för köket (typ släcka köttbullarna som eventuellt steks lite för mycket i jul)

 

Hur påverkar en besiktning din bostads priser

Fallfärdiga hus kan vara svårsålda. Ingen vill köpa ett ruckel som rasar närsomhelst. Besiktningen kan också ge dig en förespegling om vad som är viktigt att fixa innan en försäljning så du kanske får ut mer betalt än om du inte ordnat det.

Tänk på att människan är lat. Antingen så är köparen en händig rackare som vill bygga om, renovera och skapa sin drömkåk. Men jag kan tänka mig att i de flesta fall vill köparen köpa något som det går att flytta in i direkt. Dessutom tycks många ha en rädsla för att anlita och arbeta med hantverkare.

Dyra saker att fixa är grunden, om du behöver dränera huset eller byta badrum eller kök. Fönster kan nog sticka iväg lite också. Billiga saker är att fixa lite plankor på fasaden. Köpa brandvarnare och kanske lägga något skydd under kylskåpet.

Tänk på att försöka eliminera irriterande småfix som kan störa en köpare. I vårt fall var det att det saknades ett ventilationshål i ett rum. Det saknades ett ”lock” över ett rör på taket. Fasaden mådde lite dåligt på ena husknuten. I övrigt var det bara saker som att det är ett gammalt badrum (vilket vi visste) och en gammal balkong.

Nervös i onödan?

Detta med att vara husägare är en stress för mig och min sambo – vi är rädda för olika oförutsedda kostnader. Men det är ett separat inlägg som jag kommer skriva vid ett senare tillfälle.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: