Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Bostaden som statussymbol

Bostadspriser överallt

  • Han måste vara från Söder
  • Hur vissa uttalar sin bostadsort [Liiiiiidiiingö:], [Öfvre] etc.

Svenskarna pratar om bostadspriser. De pratar om bostadsområden. De pratar om kvadratmeterpriser och vem som har gjort störst vinst. Din bostad är en statussymbol. Inte bara din bostad utan din bostadsort och till och med gatuadress är viktigt.

När jag hämtade ut mina kära proteintillskott från TIME uppe på Bollmoravägen i centrum så hörde jag givetvis kioskägarna diskutera bostadspriser och en stundande försäljning. Igår morse på gymmet var det två män något äldre än mig som stod och snackade visningar, bostäder och olika orter. Sedan kom de in på sommarställen och var det var prisvärt att köpa. Bostäderna är överallt – och jag älskar’t!

Områdesglidning och transaktionsorter

Jag har också en förutfattad mening om vad jag väljer att kalla ”områdesglidning” – som personer som gärna bor på söder men som hamnar i Hammarby sjöstad eller Hammarbyhöjden. Eller det jag valt att kalla för ”transaktionsorter” – exempelvis familjebildande par i Vasastan flyttar helst till Bromma. De som säljer stora villan i Bromma gärna flyttar in till Vasastan. Eller södermalmsdito som har sin utflyttningsort i Nacka. Om du inte håller med? Kommentera gärna nedan!

Jag är också skyldig till adresshets

Globen/Johanneshov – ”Skärmarbrink”

Om jag är skyldig till bostadshetsen själv. Min första bostadsrätt låg vid Globen/i Johanneshov/Blåsut. Givetvis berättade jag att det var nära Skärmarbrink – för Skärmarbrink, på den tiden, var finare än Blåsut. Jag var väldigt tydlig med att det var en BOSTADSRÄTT och hur fantastisk affär jag gjorde.

Södermalm – granne med Vitabergsparken och Nytorget

Givetvis gjorde jag en fantastisk försäljning av Blåsutlägenheten. Rekord i området. Oj oj. Jag var som en börshaj fast med privatbostäder. Köpte en lägenhet på söder (som var mindre än den jag hade) – men jag köpte mig också en Breitlingklocka för delar av vinsten. Nu hade jag kommit upp mig.

Jag bor på Bondegatan på Söder – Granne med Nytorget och Vitabergsparken! Högst upp i huset.

Ovanstående citat var ett klassiskt uttryck. Hade jag raggat – oavsett om det var på Internet eller i ”verkligheten” hade jag använt detta som standardraggningsreplik. Sen hade jag fått damer. I drivor. Så töntigt. Tur att min sambo föll för mig innan jag köpte ”wåhningen” på söder! Jag var till och med så pretto att jag kallade mitt trådlösa nätverk för ”TopFloor”.

Sen följde jag kärleken ut till Nacka

Observera NACKA! Inte Orminge. Om någon frågade var i Nacka? Då sa jag Saltsjö-boo (som visserligen var sant – men vägrade verkligen säga ORMINGE). Oftast blandade folk ihop detta med Saltsjöbaden och Solsidan. Så var det lugnt. För Orminge? Min syster lärde min systerson att säga det med förakt och rynka på näsan samtidigt (barn gör inte som du säger – utan som du gör). Det låter som en obehaglig och smutsig förort. Vilket den var – på sjuttiotalet när det byggdes. Nu är Orminge och Skarpöhöjden där vi bodde en lugn och mysig förort en bit utanför stan. Du tar dig in till stan/Slussen på 18 minuter med motorvägsbussen. Vi hade nära till bad, matbutiker, ett litet centrum, grönområden, gym, bageri, dagis och skolor. Egentligen ett helt fantastiskt område – men med dåligt ryckte. Så jag ville verkligen inte berätta att jag var från Orminge. 

Men varför flyttade jag dit då? Vi fick en lika stor bostad för mindre än 50% av priset. Dessutom fick vi garageplats, två förråd och lägre boendekostnad. Sedan köpte vi en mer än dubbelt så stor bostad i grannhuset. Fortfarande kostade båda de två lägenheterna tillsammans mindre än den jag sålde på söder.

Sedan någon månad tillbaka är vi Tyresöbor

Vi älskar Tyresö. Eller snarare vi älskar Krusboda. Eller vi älskar vårt lilla radhus. Och än har vi inte sett det från sin esse – vi flyttade ju in under hösten.

Men en snabbanalys av det Tyresö vi nu känner: Finns några gym – även om vi tränar precis vid sambons jobb på vardagarna. Finns en stor Willys. Finns en OK ICA i centrum och nära till ICA Maxi i Haninge. Dessutom finns en Lidl. Ja, det är praktiskt. På söder hade vi en dyr Ica supermarket runt hörnet. Nu har gångavstånd (ca 3 km) till centrum och tydligen finns det en pool och bastu i Krusboda. Om vi skulle bli en större familj, än oss två, finns det dagis och skolor i närheten. Sedan mycket annat såsom simhall, idrottsplatser, kampsport och säkert andra föreningssaker som vi inte hittat ännu.

Det känns – utifrån tidigare erfarenheter – som att Tyresö har ett ganska neutralt rykte. Det skall bli spännande att följa från det ljusare halvåret!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: