Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Bostadens läge. Är du ditt bostadsområde?

Bostadsortens betydelse

I helgen lyssnade jag på ett webbinarium om bostadsvärderingen. Givetvis kom läget upp som en av de viktigaste parametrarna. Jag diskuterade med några kollegor och här är min slutsats. Jag kommer beskriva det tre olika nivåerna av läge nedan (mikroläge, närområde, områdets rykte).

Närområdet är det viktigaste

Närområdet är viktigast. Därför. Kan du gå till gymmet? Finns det en matbutik i närheten? Hur ser det ut med parkering och kommunal/lokaltrafik? Allt detta är viktigt för att få en så smärtfri vardag som möjligt. Allt som blir lite krångligt kommer göra att du i slutändan inte trivs så bra som du skulle kunna göra.

Jag och min sambo tittade på ett galet snyggt nybyggt parhus (länk i detta inlägg om objektet finns kvar på webben). Men det låg långt-långt-långt bort i Vega (Haninge). Det är ett område som växer – så på sikt kommer det inte bli några som helst problem. Men som det var nu hade någon av oss behövt hämta/lämna den andre vid pendeltågsstationen om det inte skulle behöva ta 1,5 h hem från stan.

Vad är viktigast för dig när du köper? Kommentera gärna nedan.

Lägesnivå ett: mikroläget

Bostadens läge inom orten. Precis inpå dörren. Bilväg utanför? Grannar? Härlig innergård. Hur är min tomt? Finns det restauranglokal i bostadsrättsföreningens fastighet?

I mitt fall så finns det en liten lekpark precis utanför huset och jag har grannar till höger och vänster om min dörr samt att jag ser ytterligare grannar från mitt köksfönster. Står jag på övervåningen och tittar ut genom panoramafönstret ser jag nu under julen flera grannars pyntade träd – vilket ger en stämningshöjande effekt. När vi bodde på söder hade vi en restaurang i samma port. Gillar man fyllesång på sommarkvällar/nätter är det perfekt. Annars är det inget mikroläge som passar.


Lägesnivå två: närområde

Vad finns runtomkring? Nära till kommunaltrafik? Bra med parkeringsplatser och kanske livsmedelsbutik? Där du rör dig oftast, tänk dig gångavstånd.

Om du har barn är det mindre bra med bilväg precis i närheten. annars kan man fundera på om det finns skola, livsmedelsbutik, kanske daghem eller en pub om du gillar sånt. På söder fanns det en förskola rakt över bilvägen, gångavstånd till buss två och en pub, en pizzeria och en sushirestaurang ett stenkast bort. Det var ca tio minuter att gå till en ICA-butik också. Nu i Tyresö har vi lite längre till allt sådant. Ca tio minuters promenad. Det tar en stund att gå till återvinningscentralen också – vilket jag tycker är jobbigt som återvinner allt papper, plast, glas och metall.

Lägesområde tre: närområdets attraktivitet

Hur attraktivt området är – områdets rykte helt enkelt. Exempelvis skillnaden mellan Östermalm och Södermalm eller skillnaden mellan Vasastan och Fittja.

Återigen. Som jag nämnt någon gång så bodde jag på en skrytadress. Så det området var attraktivt. Lägenheten såldes såklart till rekordpris när vi skulle flytta. Hur är det då med Krusboda, Tyresö? Jag har hört ganska lite om Krusboda innan jag flyttade dit. Nu när jag pratar med folk  Men troligtvis för att jag var helt ointresserad av radhusmarknaden och Tyresö innan jag flyttade dit. Slumpen avgjorde.

Avslutningsvis

Fundera igenom vad som är viktigt för dig/er. Gärna innan ni börjar leta nytt boende!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: