Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

(Bostads-) fångens dilemma

Bostadsmarknaden – ur mitt perspektiv

Satt med en kollega för någon vecka sedan och fick frågan: ”Vad tror du om bostadsmarknaden då?”.

Tänkter ta diskussionen ur två perspektiv, det som blivande mäklare och det som fastighetsägare och privatperson.

Privatperson – min bostadsekonomi

Jag är inte direkt orolig. Men vi bor så bra nu att:

 • Vi inte behöver flytta inom 20 år, vi har tillräckligt stort för vår familj
 • Huset är i så gått skick att det kommer inte behöva några större renoveringar (om inte någon olycka sker) inom de närmsta fem åren
 • Vår boendekostnad är helt ok just nu (om inte räntorna går upp med många punkter)
 • Vi trivs fantastiskt i området

I min roll som blivande fastighetsmäklare

Jag kan tycka att det blir bra med en viss nedgång:

 • Ungdomar (slipper få hjälp från föäldrar) och äldre (som har svårt att få lån pga pension) kan få en möjlighet att köpa bostäder
 • Med stabilare priser kommer fler våga flytta (många är nog rädda i en svängande marknad)
 • Människor kommer flytta ihop/isär, födas/dö, bli vuxna och flytta hemifrån, byta jobb/börja studera/gå i pension (flytta till annan ort)

Moment-22 på bostadsmarknaden

Har du börjat leta ny bostad och begärt in ett lånelöfte från banken? Troligtvis har du fått kravet att du, om du har lån på en fastighet/bostadsrätt, måste sälja den innan du köper ny – vilket vi kan likna med ett moment 22:

 • Du kanske inte vågar sälja eftersom du vet inte vad som finns tillgängligt att köpa när du väl har möjlighet – som är bättre än det du har idag (som du har råd med), samtidigt som
 • Du inte vågar/kan köpa för du inte vet hur mycket du får för din bostad när det väl är dags att sälja i denna något varierande marknad.

Ett annat scenario – inlåsningseffekten:

 • Ni är pensionärer och bor i ett rätt stort och dyrt hus och vill flytta till något mindre men tack vare inflation, rusande bostadspriser och en relativt hög beskattning får ni skatta bort hela er vinst,
 • det blir således dyrare för er att flytta till mindre
 • Dessutom får ni inte lån av banken för ni inte har någon inkomst att tala om (trots att ”pensionär” är den tryggaste ”anställningen” jag hört talas om)

Lite tankar om hur du skall agera

Hur skall du agera då? Förbered dig i god tid. Ta bilder och annonsera ut bostaden tidigt. Då ”äger” du försäljningsprocessen (du utjämnar maktbalansen gentemot köparen i vad vi nu kallar ”köparens marknad”) eftersom du kan ställa krav på köpeskilling och framförallt tillträdesdatum.

Jag har tidigare varit inne på möjligheten att sälja nu och välja att ha ett långt tillträde (det vill säga när köparen får tillgång till din bostad). Skulle du ha sådär bortåt 6-9 månaders tillträde (som inte är helt omöjligt när det gäller hus) så behöver du dessutom inte känna någon stress att hitta en bostad som du vill ha samtidigt som banken ger sitt samtycke till lån.

Agera istället för reagera, det är mitt råd.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: