Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Bostadspriserna – en bostadsbubbla?

Uppdatering av nyheter kring bomarknaden

Jag fortsätter samla ihop artiklar jag tycker är intressanta.

Regeringen är positiva till amorteringskravet

När vi läste artikeln på dagensindustri.se om att regeringen är positiva till nya amorteringskraven så hade en kollega en rätt spännande, något konspiratorisk, syn på det hela. Han föreslog nämligen att regeringen haussar detta med amorteringskravet – för att blåsa liv i den något cementerade bostadsmarknaden nu på kort sikt. Och att i nästa för att när det sedan närmar sig beslut ta bort kravet och på så sätt inte punktera ”bubblan”. En annan kollega föreslår en alternativ lösning – att regeringen gör detta för en omvänd lindring för att folk skall ”prisa in sig” och ta höjd för kommande förändringar – för att det då inte skall komma som en chock – och krascha marknaden.Anders Borg om att spekulera i bostadsmarknaden

Anders Borg och jag har samma inställning till sin bostad – hen skall icke spekulera i bostäder – enligt ett citat från en intervju med Veckans Affärer:

”Man ska inte spekulera i sin bostad. Nu får man helt enkelt avvakta, för köpare och säljare måste hitta förväntningar som stämmer. Då blir det slagigt en period, sedan hittar man en ny prisnivå”.

En artikel om att Nordea tappar andelar av den totala bostadsmarknaden i Sverige

Det intressanta är nog inte att Nordea, enligt artikeln på Dagens Industris webbsida, tappar från 14,6 till 14,4 % av bostadsmarknaden utan att de ca 15 % av bostadsmarknaden är nästan 450 miljarder kronor. Alltså uppgår uppgår den svenska bolånemarknaden till omkring 3 biljoner.

För att sätta det i relation har jag kollat upp begreppen på Wikipedia och den svenska stadsskulden. Dessutom har jag satt in mitt eget bolån och en genomsnittlig årslön för en sjuksköterska. Bara för att visa

Korta numeriska skalan
Genomsnittlig årslön, sjuksköterska 347 000
Miljon 1 000 000
Mitt radhus 4 500 000
Miljard 1 000 000 000
Biljard 1 000 000 000 000
Bolånemarknaden 2 967 000 000 000
Stadsskulden, ca 1 288 620 000 000
Triljard 1 000 000 000 000 000

Gör något åt ditt bolån

När marknaden ser ut som den gör tycker jag verkligen du skall ta tag i ditt bolån. Det kostar ju inget att jämföra – eller hur? Det finns dessutom smidiga verktyg för detta. Några tips på olika jämförelsesidor är Compricer och Mitt Bolån. Annars kanske du skall kolla in ICA Banken som säkert har något att erbjuda som du inte tänkt på! Söker du ett mindre lån är Lendo en bra sajt att börja med.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: