Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Få inte panik av att det svänger i marknaden

Is i magen – se till att sälja på dina villkor

För någon vecka sedan lyssnade jag på podcasten 25-minuter och deras avsnitt Bostadskval därför bör du köpa bostad (eller inte) och jag stärktes i min övertygelse om att det är bättre att äga sitt boende – än att inte göra det.

De viktigaste fördelarna (som jag ser) med att äga sitt boende

  • egentligen den enda vägen att på sikt få en lägre boendekostnad i samma bostad (hyror tenderar att gå upp)
  • en större möjlighet att påverka bostadens läge, skick, storlek etc (jämför med att du skall stå i bostadskö/lyckas få till ett byte med någon)
  • en möjlighet att ”byta upp” sitt boende till motsvarande boendekostnad du har i dag

Slutsatser jag drog från podavsnittet

  • köp ditt boende
  • över tid har bostäder alltid gått upp i värde
  • se till att aldrig tvingas till att sälja

Personliga åsikter

Jag driver rätt mycket med en kollega för att hon bor i hyresrätt. Egentligen inte för att det är något fel med det – jag är uppvuxen i hyresrätt. Men nu sitter hon i en situation där hennes familj behöver större – och de försöker byta sin bostad mot någon större i området. Detta tycks stört omöjligt. Andra saker som jag tycker är positivt är att varje gång jag betalar mina ”räkningar” och det står ”amortering” på ungefär halva kostnaden så vet jag att det är en betalning ”till mig själv”. Låt säga att jag säljer bostaden för lika mycket jag köpte den för – då kommer jag ha summan av samtliga amorteringsbelopp ”kvar” när jag sålt bostaden. Ytterligare positivt är nog att jag själv tar bättre hand om min bostad – för jag vet att jag ”äger den”. Är du inte mer noggrann med din egen bil än en hyrbil?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: