Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Köparbarometer, oförändrad ränta och börspåverkan

Ett axplock av senaste nyheterna

Det fortsätter blåsa i den svenska ekonomin och bostadsmarknaden (dagensindustri.se: ”bopriserna rasar snabbare än vid Lehman-kraschen”. Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings VD Marcus Svanberg pratar om 5-10% lägre priser ÄN FÖRVÄNTAT!

Köpbarometer skall analysera bostadsmarknaden

Hemnet lanserar en köparbarometer för att ta pulsen på marknaden. Själv kan jag tycka detta är som att be om rasade priser. Bostadsmarknaden är rätt nyckfull – vilket jag tror kommer föranleda att priserna kan påverkas onödigt mycket nedåt – för att köparna VILL att priserna skall gå ned. Däremot är det bra att Hemnet används som informationsinsamlings- och informationsspridningsskälla då de har närmare tre miljoner besökare per vecka.

Börsen påverkas mer än vad som är nyttigt av bostadsmarknaden

I SVD kan vi läsa: ”Varning: Fallande bopriser ett hos mot hela börsen” och dagensindustri.se skriver: ”Så placerar du för att bli en vinnare på boprisraset”.


Hur skall vi tänka då? Rykten säger att vissa som tecknat sig för nyproduktion försöker lämna tillbaka dem samtidigt som vi blir överösta av nyheter om H&M:s börsras.

Oförändrad ränta – varför fegar Riskbanken?

I dags fick vi veta att reporäntan ligger kvar på -0,5 %. Jag kan tycka att det är bra att de försöker hålla inflationen på en lagom nivå – samtidigt som det egentligen är orimligt med den låga räntan. Istället väljer de att prognostisera för höjningar under mitten av 2018 – i samband med att nya amorteringskravet också ramlar in. Varför inte slå bort det förbaskade ränteavdraget istället?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: