Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Men låt oss prata om räntan!

Åsikter om ränteläget – och Riksbanken

Riksbanken har väldigt länge haft ett huvudmål att hålla inflationen på två procent. Alltså att pengarna skall bli ca två procent mindre värda per år för att löner, priser m.m. skall kunna öka med motsvarande. Riksbankens största tillgång när det gäller att styra inflationen är reporäntan (till den ränta som ”vanliga” banker och andra marknadsaktörer kan placera pengar säkert hos staten).

Riksbankens pressmeddelande från 24 oktober sa följande: ”Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt. Prognosen för reporäntan är densamma som i september och indikerar att räntan höjs med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari.”

Har de nu ändrat inriktning?

Senast idag publicerades ett inlägg på riksbankens hemsida om att Riksbankens Vice Direktör anser att de kanske måste justera (läs öka) inflationsmålet ifall vi hamnar i en ekonomisk svacka.

Hur påverkas din ekonomi?

När reporäntan höjs påverkar det bankernas räntor till dig som privatperson. Hur de påverkar dig på kort sikt beror givetvis på om du har din ränta bunden, rörlig eller en kombination.

Vad skall du tänka på?

Det viktigaste är att du går igenom dina räntekostnader och tar en diskussion med din bank. Har du små marginaler bör du se över om du skall binda räntan.

En höjning med 0,25 % innebär en ökad månadskostnad med 208 kr (innan skattereduktion).

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: