Åsikter om ränteläget – och Riksbanken
Riksbanken har väldigt länge haft ett huvudmål att hålla inflationen på två procent. Alltså att pengarna skall bli ca två procent mindre värda per år för att löner, priser m.m. skall kunna öka med motsvarande. Riksbankens största tillgång när det gäller att styra inflationen är reporäntan (till den ränta som ”vanliga” banker och andra marknadsaktörer kan placera pengar säkert hos staten).
Riksbankens pressmeddelande från 24 oktober sa följande: ”Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt. Prognosen för reporäntan är densamma som i september och indikerar att räntan höjs med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari.”
Har de nu ändrat inriktning?
Hur påverkas din ekonomi?
När reporäntan höjs påverkar det bankernas räntor till dig som privatperson. Hur de påverkar dig på kort sikt beror givetvis på om du har din ränta bunden, rörlig eller en kombination.
Vad skall du tänka på?
Det viktigaste är att du går igenom dina räntekostnader och tar en diskussion med din bank. Har du små marginaler bör du se över om du skall binda räntan.
En höjning med 0,25 % innebär en ökad månadskostnad med 208 kr (innan skattereduktion).
Lämna ett svar