Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

No shit Sherlock… Unga oroar sig mest!

SBAB släpper den briljanta analysen att ungdomar oroar sig mest för bostadsmarknaden

Kanske något raljerande ämne och rubriksättning. Men är detta konstigt egentligen? (klicka på bilden för att komma till pressmeddelandet). Hela analysen baseras på en fråga som givetvis mest beror på vilken livssituation de tillfrågade personerna har. Vilka kommer flytta inom en närstående framtid? De har mest att förlora på en svängande bomarknad – om de inte köper och säljer i samma marknad.

Gissningsvis oroar sig de unga mest därför att

  • Deras belåningsgrad är troligtvis högre – antingen för att de äldre a) har tjänat mer pengar över tid och/eller b) köpte sin bostad för ett lägre pris
  • De yngre skall troligtvis flytta igen. De är mindre säkra på sin framtida boendesituation – en äldre person har troligtvis bott i sin nuvarande bostad en längre tid och har sina rutiner och kanske inte kan komma att tvingas att byta – medan den yngre kanske behöver flytta till större (familjeökning), byta jobb (flytt till en annan ort) eller kanske flytta ihop med en ny partner där de då troligtvis kommer behöva sälja sitt nuvarande boende (och de är rädda att sälja med förlust)
  • De äldre har troligtvis gjort en större ekonomisk värdeökning i sitt boende (hänger ihop med punkt ett ovan) – antingen i endast denna de bor i eller i flera över tid.
  • De äldre har en större erfarenhet av svängande ekonomiska trender och de har sett både upp-och-nedgångar vid flera tillfällen.
  • Det större nyhetsflödet nu genom alla medier som finns – att informationen trycks ut hårdare än tidigare.

Vad är din åsikt och hur tänker du? Kommentera gärna.Personliga erfarenheter i möten med människor

Jag har pratat med några av mina grannar som har bott där sedan husen byggdes. De förklarade för mig att det är dyrare för dem att flytta än att bo kvar. Trots att de har ett radhus som är 120+ kvadratmeter stort med el- och värmekostnader på säkert 20 000 kr/år.

Andra personer jag pratat med förklarar för mig att de är skuldfria på sina nuvarande bostäder – och att detta till trots inte får möjlighet att låna pengar om de skulle sälja sin bostad – och då har dessa människor den säkraste inkomsten av alla – nämligen pensionen. Pensionärer får nämligen sällan låna pengar till en bostad. Är detta diskriminering?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: