Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Ökade elkostander – nätbolagen fick igenom ny intäktsmodell

Har du gjort något åt ditt elavtal? Det finns pengar att spara!

Enligt Energimarknadsinspektionen finns det 120 olika elleverantörer du kan välja mellan. Dessutom finns det olika typer av elavtal.

Jag tycker Nordic Green Energy har vettiga alternativ. Kolla gärna här.

Olika avgifter du betalar för din el – till olika bolag

Du betalar till två typer av bolag. Elbolaget/energibolaget och Nätbolaget. Ibland kan det vara samma bolag som fakturerar båda avgifterna. Detta kan bero på, i normalfallet, av två olika anledningar. Den första anledningen (som är sämst för dig) är att du inte gjort ett aktivt val av elpris/elbolag och betalar det s.k. anvisade elpriser (läs mer nedan). Det andra scenariot är att du upphandlat din el – men gjort det hos samma leverantör som äger nätet (egentligen är det två juridiska personer/olika bolag) men de fakturerar allt på samma faktura.

Hos både energibolaget och nätbolaget betalar du moms.

Elnätsbolaget

Elnätsbolaget, Nätbolaget, Distributionsbolaget. Detta bolag är det som äger ledningarna i ditt område. I Tyresö är det Vattenfall Distribution som äger elnätet. Vattenfall kommer således debitera dig två olika avgifter, en fast och en rörlig avgift.

Abonnemangsavgift

Abonnemanget är den fasta delen. Du betalar helt enkelt en fast summa beroende på vilken säkringsstorlek du har i ditt hushåll. Den varierar men kan vara allt mellan 100 kr och 1000 kr/månad.


Överföringsavgift

Detta är den rörliga kostnaden. Den baseras på hur många kWh (kiloWattimmar) Vattenfall transporterar i elnätet till dig. Den är kostnaden är oftast i öre/kWh.

Elbolag, Energibolag

Energibolaget tar också ut olika avgifter till dig. En fast, en rörligt samt en energiskatt. På toppen betalar du moms. I den rörliga delen bör du dessutom betala elcertifikatsavgift – som är en avgift som går till producenterna för att främja framtagandet av förnyelsebara energikällor. Egentligen ytterligare en skatt.

Fast avgift, månadsavgift, årsavgift

Kärt barn har många namn. I det här fallet är det en avgift motsvarande elnätsbolagets abonnemangsavgift. Försök förhandla bort denna avgift om du kan.

Det faktiska elpriset

Det finns olika typer av elpris – läs nedan för en specifikation. Denna baseras på den mängd el du förbrukar (ungefär som överföringsavgiften i nätbolagsexemplet ovan). Det finns lite olika saker att tänka på beroende på hur mycket ert hushåll förbrukar.

Anvisat elpris

Exempelvis anvisat pris (det får du om du inte väljer någonting).

Rörligt elpris

Rörligt pris (som styrs av inköpspriset på den nordiska elbörsen Nordpool – jämför med rörlig ränta).

Fast elpris

Fast pris (bundet över en viss tidsperiod – jämfört med bunden ränta).

Mixavtal/mixat elpris

Mixavtal (en blandning av fast och rörligt). Detta kan antingen vara konstant andel av din förbrukning oavsett period – eller där du olika perioder köper rörligt och andra perioder köper fast. Detta rekommenderas exempelvis för villor.

Vad skall man tänka på?

Det är svårt att förhandla med nätbolaget. Deras ”vinstmarginal” sätts av staten i förhandling med bolagen. Det finns olika saker att ta i beaktande beroende på om du bor i Hus som förbrukar mycket el (>15000 kWh/år) eller om du bor i Lägenhet som förbrukar mycket mindre (<4000 kWh/år).

STORFÖRBRUKARE (hus/villa, radhus eller eluppvärmd lägenhet) >15 000 kWh/år

I fallet större förbrukare skulle jag fokusera på den rörliga delen och lite mindre på månadsavgiften. Leta gärna efter ett avtal som har en bunden variant över vinterperioden (december, januari och februari) då priserna oftast är dyra på elbörsen.

Lägenhet/radhus med fjärrvärme <4 000 kWh/år

Här tycker jag du kan ta ett rörligt pris – fokusera på att få en så låg månadsavgift som möjligt.

Nordpool – den nordiska elbörsen

I korthet kan energibolagen köpa el per timme. Eller per dag, per vecka, per månad, per kvartal och per år i förskott. Det är detta som påverkar priserna ovan. Här är en länk till hur du hittar veckopriserna på NordPool för Stockholmsområdet i SEK/MWhDu konverterar SEK/MWh genom att ta beloppet/1000*100 för att få Öre/kWh.

Glöm nu inte att göra något åt ditt elavtal

Kolla in Nordic Green Energy vetja.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: