Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Fynda drömboende, sälj nu eller bo kvar i minst fem år!

Köp drömboende på realisation

Om du går i säljtankar och funderar på att sälja så skulle jag vilja påstå, att om alla som står på barikaderna och skriker prisras får rätt, så kommer det bara bli lägre priser en ganska lång tid framöver.

Sist det var ett s.k. ”prisras” tog det nio år innan det återhämtade sig. Och du som går i köptankar – hur länge tänker du bo där? Har du tänkt att bo länge – se till att köpa din drömbostad nu.

Vänta inte och hoppas på att det blir ännu billigare – för tillslut kommer någon annan känna att det är en bra affär för dem – och då står du där och har missat chansen!

Sälj nu om det är ett riktigt boprisras!

Grafen i bilden nedan är baserad på ett inflationsjusterat fastighetsprisindex som jag hittade på ekonomifakta.se.

Observera att jag på inget sätt kan förutspå vad som kommer hända – eller har särskilt stora kunskaper inom markoekonomi.

Ska vi lära av vår granne Danmark också?

En del i denna blogg är att lära mig vad som påverkar priser utöver ortprismetoden. Och lite av en historielektion kan vi få av Danmark där priserna föll kraftigt från 2008. De verkar inte har återhämtat sig ännu då först 2016 var priserna nästan ikapp 2007 (året innan det föll). Informationen och bild nedan har jag hämtat ur ”Rapport 2017:25 Bostadsmarknaderna i Norden 2000–2016” gjord av Boverket.

I rapporten går det även att läsa, om ovanstående figur:

”Figur 21 visar utvecklingen av nominella priser för småhus mellan åren 2001 och 2016. Bostadspriserna i Island har i genomsnitt trefaldigats under perioden. I Sverige och Norge har priserna ökat med 150 % i en tämligen stadig linjär prisuppgång. Priserna i Finland och Danmark har ökat måttligare, nämligen ca 70 %, och där har ökningen i huvudsak inträffat före 2007. I Danmark föll det genomsnittliga priset därefter något, för att år 2016 åter nästan vara uppe i 2007-års nivå.”Kontakta en mäklare direkt…

När det gäller mäklare är mina kollegor på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling riktigt skickliga (och seriösa!). Eller så gör ni en extremt seriös jämförelse på HittaMäklare.se och tar in offerter och träffar många mäklare.

Jag har också skrivit följande inlägg relaterade till arvoden och val av mäklare:

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: