Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Staten hjälper oss att spara!

Amortering är inte av ondo – tvärtom!

Staten hjälper medborgarna i Sverige att spara. Antingen till ny bostad – eller till ”pensionen”. Nedan ett exempel ut en konversation med en vän om boendemarknaden.

Pensionsspar

Svärmor berättade i fredags om sina vänner Anita & Lennart. De bor i Västerås, som också växt på precis som Eskilstuna. De har bott i sitt hus i 38 år typ och amorterat ned allt. De flyttar nu till Tärnsjö där barn och barnbarn bor. Köpte en lägenhet i Tärnsjö för 900 000 kr. För villan i Västerås (300 kvm), fick de 5,5 miljoner. Alltså, vinst på ca 4 miljoner kronor. 1,5 miljon i skatt (22% av 5,5mkr = 1 210 000 kr min notering) och sedan 3 000 000 kr, cash, in på kontot, skattat och klart. Bättre än vilken jävla pensionsförsäkring som helst!

Riskeliminering

Utöver att se det som ett eventuellt pensionssparnade – så kan du se det som en riskeliminering. Om du tvingas sälja bostaden i ett läge där marknaden inte är särskilt gynnsam är det bra om du amorterat en del – det kommer göra dig mindre exponerad för risk till förlust och en eventuell skuldsättning när du säljer.
Insatsbyggande

Ovan har jag berättat att jag tycker att det är bra att amortera. Du kan faktiskt amortera utan tvång. Men för att dra det lite längre? I alla mina bostadsrätter har jag amorterat ganska mycket. I en lägenhet bodde jag i sex år. Jag började amortera ca 2500 kr/månad och på slutet amoreterade jag 6000 kr/månad. För att göra ett enkelt räkneexempel antar vi att jag amorterade 3500kr/månad i fem år.

3500kr * 12 månader * 5 år = 210 000 kr.

Om du får ned din tvingande amortering vid <70 % belåning (1%) respekive <50 % belåning (0%) motsvarar alltså mina 210 000 kr ett lån på 700 000 kr – bara genom att amortera. Nu får du visserligen inte mycket till bostad i Stockholm för 700 000 kr. Men med en eventuell värdeökning så finns det kanske en del att köpa med? Är det dags att förnya ett bolån?

Har du rätt ränta på ditt bolån? Jag föreslår att du surfar in på Ica BankenMitt Bolån eller Compricer för att jämföra boräntor.

 

 

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: