Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Tre sorters mäklare, en personlig reflektion

Tre sorters fastighetsmäklare enligt min erfarenhet

Jag har funderat ett tag på vad som är en bra fastighetsmäklare – och vilka olika typer av fastighetsmäklare jag stött på genom mina privata bostadsaffärer. Jag har identifierat tre sorters mäklare:

  • Den trevligaste mäklaren
  • Mäklarnas favoritmäklare
  • Den riktiga fastighetsmäklaren

Den trevliga mäklaren

Denna typ av mäklare är den som blir kompis med alla. Jag har haft en sådan mäklare. Vi kallar honom Jonas. Han är inte mäklare längre. Han skulle förmedla min lägenhet på Bondegatan. Men det slutade med att han blev kompis med alla spekulanter. Vi hade visning tre veckor i rad samt några extra privatvisningar. Det flög till och med in ett par från Schweiz som ville ha en övernattningslägenhet i området. Inte ett enda bud.

Kännetecken på mötet: inställsam och trevlig. Kan prata om vad som helst. Oftast väldigt bildskön.

Mäklarnas favoritmäklare

Den här typen av mäklare träffade jag på vid min första bostadsaffär. Han fokuserade mer på att få kunder (att vilja låta honom förmedla deras bostäder) än att få bostäderna sålda. Exemplet här är att jag var ute och skulle köpa min första bostadsrätt och bad om att få titta på bostaden vid ett ytterligare tillfälle. Han förklarade för mig att a) det hade han inte tid med och b) bostaden säljer ändå sig själv.

Kännetecken på mötet: pratar väldigt mycket om avtalet och försöker få er att skriva på till varje pris. Ser dig som en påse pengar och går från bostad till bostad utan att få så många bostäder sålda. Troligtvis är denna mäklare väldigt stressad.

Den riktiga fastighetsmäklaren

Den här mäklaren är den som får ihop er affär till varje pris. Ni får ett bra pris för er bostad. Ni får en bra köpare som har lånelöfte och kommer att ta över bostaden vid det tillfälle som passar för er.

Kännetecken på mötet: fokuserar på er, era potentiella köpare och vad som är viktigt för er. Troligtvis bor mäklaren i området och behöver inte skämmas om ni stöter på varandra i den lokala livsmedelsbutiken.

Vilken mäklare väljer du?

Det är absolut OK att vilja välja den trevliga. Det känns ju så bra. Men kommer du få din bostad såld? Troligtvis kommer du skriva på med den andra – för den mäklaren har många ess i rockärmen för att få er att skriva på. Borde du välja den sista? Jag lämnar beslutet till dig.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: