Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Trendförändring på bostadsmarknaden i Tyresö?

För ett par år sedan skulle du a) köpa en nyproducerad bostadsrätt – gärna med tillträde om ett par år – det var nästan bättre än att vinna en lottvinst (om inte annat en betydligt säkrare investering), dessutom skulle du köpa bostad först och sedan sälja (eftersom värdet på din bostad gick upp medan du väntade på försäljningstillfället).

Har tiderna förändrats?

Helt anekdotisk bevisföring tyder på att det har ändrats rätt mycket. Framförallt på sälja/köpa-först skalan. Där de flesta, yngre kunderna, säljer först (i många tillfällen tvingar bankerna dem till detta), för att veta hur mycket de har att köpa för. Detta ställer betydligt större krav på mäklarna.

Hur ser statistiken ut då?

Uppgifterna i bilden nedan har jag hämtat från Mäklarstatistik.se. De blå staplarna är bostadsrättspriser (kr/kvm) de senaste 48 månaderna. Det röda strecket är förändringen i det s.k. K/T-talet (köpeskilling/taxeringsvärde).

Observera att uppgifterna baseras på sålda objekt – så vi har ingen aning om hur många som valt att bo kvar för att de inte fått så bra betalt som de önskat vid en försäljning.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: