Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Två intressanta artiklar

Hur skall hen agera kring valet med sitt boende

Min uppfattning är, nu med ca två månader kvar till val, är att diskussionen kring amorteringskrav och räntor kommer öka. Däremot kommer det troligtvis inte att hända någonting inom politiken utan alla inväntar valet. Vad som händer därefter törs jag inte spekulera i.

Värt att nämna är att i början av juli månad beslutade Riksbanken att reporäntan skulle förbli oförändrad på -0,5 procent. Sedan styrs väl förhoppningsvis inte Riksbanken av s.k. valfläsk.

Köp och sälj i samma marknad – eller skaffa alternativa boenden

Du köper och säljer oftast i samma marknad (oavsett om den är hög eller låg). Säljer du dyrt kommer du troligvis sälja dyrt. Köper du billigt kommer du troligtvis att få sälja lite billigare än du tänkt dig. Det är sällan det går att sälja dyrt och vänta på ett rejält ras – endast om du har alternativa boenden klara går det att göra. Grattis till dig i så fall.

Eget misstag – köp större och dyrare – eller casha hem helt och hållet

Själv gjorde jag misstaget att sälja en dyr bostad på Södermalm för att sedan vänta i två år innan jag köpte ett radhus i Krusboda. Hade jag köpt radhuset direkt hade mina pengar jag tjänade på försäljningen inte minskat i relation till radhuset vi köpte eftersom då hade radhuset varit med i värdestegringen istället för att pengarna låg på ett konto och tjänade 0-ränta. Visserligen köpte jag mindre och billigare bostäder i Nacka under tiden – men jag skulle passat på att byta upp mig till större och dyrare redan då. Alternativt skulle jag ha köpt en bostad på landet långt från storstäderna och på så sätt blivit helt skuldfri och kunnat ställa om mitt liv utifrån de förutsättningarna.

En granne som hamnade i trångmål

Exempelvis kan jag nämna en granne jag pratade med. Han hade köpt ganska dyrt för ett tag sedan (nyproducerad bostadsrätt) och hade ett krav på sig att sälja till ett visst belopp för att få ihop affären. Gissa om han var stressad. Nu såg jag att det var renovering på gångg (hela tomten var full av bråte) så jag misstänker han fick det han önskade tillslut.

Två lästips

Första är en debattartikel på DI.se om ”fyra förslag för bopolitiken”.
Den andra handlar om svårigheterna för, i synnerhet, kvinnor på bostadsmarknaden i anslutning till en eventuell skiljsmässa (detsamma kan man tänka sig gäller för yngre som skall köpa sitt första boende och inte har fått ihop tillräckligt med a) hög inkomst eller b) tillräckligt mycket sparkapital).

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: