Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Vad ska du köpa då?

Resonemang om vad du skall köpa

Hade en diskussion med sambon i helgen om vad som är bäst att köpa just nu vårt radhus eller vännernas nyproducerade bostadsrättsradhus. Jag har inte sett huset, jag har inte koll på ekonomin kring just detta bostadsrättsradhus och det ligger inte i Tyresö så jag har ingen kännedom om marknaden. Och jag hoppas verkligen inte att de tar illa upp – detta är personliga åsikter med ett resonemang utifrån min egen ekonomi.

Edit: Intressant pressmeddelande från Värderingsdata om att Stockholm ökar tomträttsavgälden (och alltså kostnaderna för föreningar/de som hyr sin tomt).

Bostadsrätt

Fördelen med bostadsrätt är bl a att allt yttre bekostas av föreningen (alla boende). Detta är bra när det blir fel hos dig – men jobbigt om grannens behöver någon renovering (då är du med och bekostar detta – indirekt). En annan fördel är skalfördelar när det gäller sophämtning, skottning osv. I flerbostadshus finns oftast även s k fjärrvärme så den enda elkostnaden blir för hushållselen vilket oftast motsvarar några hundralappar. Klicka här för ett bra elerbjudande.

Risker: ingrepp och renoveringar på ett bostadshus blir alltid större i omfattningen och även om din lägenhet är i toppskick kan andra saker behöva rustas upp (byte av elstigar, stambyten, renovering av hissar m.m.).

Radhus/Villa

Jag personligen tror att en fastighet är lite stabilare i en svängande bostadsmarknad. Först och främst för att det står där, fysiskt. Det är något att ta på. Ett klassiskt uttryck är även ”Volvo, Villa och Vovve”. Det är inpräntat i oss att vi skall bo i hus. En sista tanke är att kvadratmeterpriset blir betydligt lägre. Vilket gör att svängningarna inte blir lika stora jämförelse.

Så, att bo i hus då? Lite dyrare värmekostnader (beroende på värmetyper – kolla artikel på villaägarna). Dyrare hemförsäkring (jämför dina försäkringar här).

Risker: om du sköter underhållet på huset blir kostnaderna inte särskilt omfattande. Tänk dock på att regelbundet lägga undan pengar till just underhållet.

OBS! Tänk på att köpeskillingen på huset dessutom beskattas med en s k stämpelskatt (”lagfartsavgift” med 1,5 % av köpeskillingen + 825 kr i administrativ avgift). Om du dessutom behöver belåna fastigheten tillkommer även 2 % på ytterligare pantbrev (du betalar på de ”ytterligare” pantbrev som behövs – om du behöver låna 1,1 miljoner kronor och det redan finns pantbrev på 1 miljon betalar du alltså 2% på de överstigande 100 000 kr).

Så vad blir min åsikt om affären ovan då?
Köp hus (eller radhus om du är som jag – sjukt ohändig). Gärna friköpt. Gärna i gott skick på en bra adress. Och för allt i världen – se till att ha råd att betala räntor och amorteringar tills du VILL sälja (så att du inte blir tvingad). Läs mer om varför köp lite exklusivare för att lättare kunna sälja  och få inte panik av att det svänger i marknaden.

Jag och sambon tittade på ett nybyggt parhus i en liten bostadsrättsförening (länk till en av husen) men Länsförsäkringar bank kunde inte godkänna ett bolån (trots att vi skulle gå in med massor av pengar kontant) på grund av risken i en liten bostadsrättsförening.

Ofta i dessa nybildade bostadsrättsradhus tillkommer en hel del kostnader (såsom uppvärmning, uppvärmning av vatten och ibland måste du dessutom teckna ett avtal om vatten och avlopp med kommunen). Generellt sett blir dessutom månadskostnaden hög – eftersom föreningarna tvingas ta höga lån. Om räntorna går upp kommer lånekostnaderna gå upp både för dig och föreningen. Så du kommer drabbas från två håll!

Om jag hittade rätt förening så har de delat upp sina lån, om 63 mkr, på tre olika perioder 3 mån, 1 år och 3 år. Det är 50 fastigheter i föreningen, så motsvarande 1,25 mkr ytterligare/radhus (utöver vad de lånat själva för radhuset).

Jag skriver mina egna åsikter som blivande mäklare i Tyresö. Följ gärna min resa som mäklarstudent till färdig mäklare.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: