Bostadspriser i Tyresö en mäklarblogg

Visningssöndag – äntligen!

Visningssöndag – såhär ska du tänka

Nedanstående lista baseras på mina egna erfarenheter vid diverse visningssöndagar och bostadsköp. Vissa saker har jag kommit på när jag flyttat in (långt till mataffär och inga lådor i köket). Andra tabbar har jag blivit räddad ifrån.

Bostadsbudkarusellen

Känner du igen det här? Du har surfat på Hemnet varje kväll i en vecka. Kanske dessutom lite på arbetstid (lyx för mig som får hänga på Hemnet och få pröjs för det). Du, eller ni, har hittat tre fyra potentiella vinnare. Bostäder som ser så fantastiska ut på bild.

Söndag. Du/Ni skyndar iväg på visningar, tar en Latte på vägen och springer runt på visningar. Vissa bara älskar ni. Stora fönster. Snygga trägolv. Riktigt flashig spis och en vattenfallsdusch i badrummet. Den andra hade en stor balkong och en charmig klädkammare. Tänkte du på himmelssängen i den där sista lägenheten? Wow!

Kvällen går. Du kollar in dem på Hemnet igen. Nu är det fokus på planritningarna (läs detta inlägg för att se hur du hittar planritningar i Tyresö).

Måndagen rullar in. Det är omvisningar och mäklaren ringer och frågar hur intresset var. Du vill avvakta eftersom du skall på visningar även ikväll. Ytterligare drömmande och möblerande i tanken. Du ser framför dig hur vännerna kommer över och de blir helt tagna. Du hör dig själv skryta på jobbet om ditt hem.

BOM! Tisdag. Mäklaren ringer igen och frågar om du undrar något eller vill lägga ett bud. PANIK! Har du kollat allt? Har du koll. Vill du bjuda. Vill du inte bjuda? Bra. Du är precis som alla andra. Fortsätt läsa.

Fler än tio tips för att få ut det mesta av visningsdagen

Oftast går en visning rätt fort. I många fall lägger du mer tid på beslutet när du ska köpa en tröja eller ett par byxor än innan du börjar buda på en bostad.

 1. Gör ett schema över alla visningar du vill gå på, kolla gärna transporttiden mellan visningarna också – någon måste du kanske se på andra visningen.
 2. Fundera igenom saker du undrar över: bärande väggar, om ditt middagsbord får plats, kan du ha soffan såsom du tänkt, finns en TV-vägg (viktigare än du tror), finns det lådor samt skafferi i köket?
 3. Har bostaden balkong? Jag hade inte det på söder – och sambon tyckte det var jobbigt under de fem år vi bodde där.
 4. Finns det hiss? Vi tittade nyligen på en jättefin tvåa i Vasastan – utan hiss. När vi analyserade läget insåg vi att min mormor aldrig skulle kunna komma förbi att fika utan ångest och ont i hennes trasiga knä.
 5. Hur är det med ljudet från gatan? Vi hittade en fantastisk trea på Ringvägen – alla rätt – förutom två saker, bl a det att när det åkte förbi en motorcykel utanför lät det som att den stod i vardagsrummet och gasade.
 6. Samma lägenhet – hade ett väldigt litet badrum – det var omöjligt att klämma in en tvättmaskin (och torktumlare) – något vi vant oss med och verkligen behöver (vi tränar minst sex pass per vecka och förbrukar väldigt mycket träningskläder).
 7. Ekonomiska förhållanden såsom bostadsrättsföreningens ekonomi. Jag hörde ett skräckexempel med en ekonomisk förvaltare som hade misslyckats att betala en försäkringsräkning – och vinden brann ned i samband med detta – så istället för att sänka månadsavgiften så behövde vinden renoveras för ca fem miljoner kronor. Om du tittar på hus – se över eventuellt dyra saker som kan uppstå pga av ett hus av dålig kvalitet. Därför är besiktningsprotokoll och uppvärmning viktiga saker att kontrollera vid husköp. Gå igenom protokollet med din mäklare. Läs gärna separat inlägg om besiktningar.
 8. Parkeringsmöjligheter både för er och eventuella gäster.
 9. Den okulära besiktningen är viktig (observera att det är undersökningsplikt) när du köper en bostad. Du kan tyvärr inte komma i efterhand och klaga på exempelvis golvvärme, lukt, ej fungerande spolning, dåligt varmvatten eller trasiga disk- och eller tvättmaskiner.
 10. Finns det förvaring eller kan ni lösa det? Gäller såväl garderob/klädkammare/källarförråd som övrig förvaring (skor, vinterkläder mm).
 11. Finns det nära till kommunikationer (buss, pendeltåg eller tunnelbana).
 12. Mataffärer – finns det någon du passerar på vägen hem och en närbutik du kan komma till snabbt och enkelt när du glömt något litet? Finns det någon stormarknad på ett okej avstånd för lite större inköp?
 13. träningsmöjligheter? Gymtränar du? Finns din kedja i närheten? Är du simmare, löpare, hundägare eller något annat – kan dina behov tillgodoses utan logistiska problem.

Bonustips

 1. Försök verkligen gå på även en andra visning dagen därpå efter att ha smält intrycken och jämfört bostäderna.
 2. Ta gärna en promenad i området för att känna av närmiljön. Kan du tänka dig att bo där?

Vad tänker du på? Kommentera gärna. Antingen här på bloggen eller på Facebook.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: